masszázs

talpmasszázs

talpmasszázs

A reflexológia, vagy talpmasszázs Kínából származó, ősrégi gyógymód, de ismereteink szerint az ókori Egyiptomban is alkalmazták a módszert, mely később feledésbe merült. Újbóli felfedezése 1913-ra tehető és William Fitzgerald amerikai fül-orr gégész nevéhez fűződik.

A talpmasszázs filozófiája szerint, a talpakon található zónák mindegyike megfeleltethető a test egyes szerveinek, igy a talpmasszázs során a talpon ingerelt zónák hatással vannak az adott szervre.
A talpmasszázs gyakorlása közben a masszőr pontos térképet vetít a talpra, mely szerint a testünk jobb oldalán lévő páratlan szervek zónái, ilyen például a máj, a jobb talpon, a baloldali szervek zónái mint a lép a bal talpon találhatók. A test középvonalában elhelyezkedő szervek: a gerinc, vagy a gyomor zónái, valamint a páros szervek mint a vese zónái mindkét talpon megtalálhatók.
Érdekes módon a fej és a fejen lévő szervek zónái az ellentétes oldali lábon helyezkednek el. Vagyis a jobb szem zónája a bal lábon, a bal szem zónája a jobb lábon található.

A talpmasszázs során észrevehető egy szerv rendellenes működése a talpon hozzá kapcsolódó zónában jelentkező érzékenység, lerakodás, vagy egyéb elváltozás formájában.
A talpmasszázs nemcsak azért rendkívül hatékony, mert a talpon számos idegvégződés található, hanem mert a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. A testben szabadon áramló energia elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, ha az energiaáramlás elakad és valamely szervben tartós energiahiány lép fel a szerv megbetegszik. De problémához vezet az is, ha testünkben valahol feltorlódik az energia. A talpmasszázs segítségével ezeket a problémákat szüntetjük meg, helyreállítva a testben a szabad energiaáramlást.
A talpmasszázs erősíti az immunrendszert, szabályozza a hormontermelő mirigyek működését, serkenti a vér-és nyirokkeringést elősegítve a lerakódott salakanyagok távozását, oldja a testi-lelki feszültséget és csökkenti az esetleges fájdalmakat. A talp idegvégződésekben redkívül gazdag, így a talpmasszázs hatással van a központi idegrendszerre is.

Összefoglalva a fentiekben leírtakat: a talpmasszázs energetikai harmonizáló hatást vált ki, mellyel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.